Greenyard

Transformatieplan Greenyard heeft grote impact

SINT-KATELIJNE-WAVER – Groente- en fruitbedrijf Greenyard heeft haar transformatieplan gelanceerd. Het bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver, dat in België enkele duizenden mensen tewerkstelt, kampt naar eigen zeggen met een toenemende concurrentiedruk. Daar kwamen vorig jaar nog een extreem droge zomer en een grote terugroepactie wegens een listeriabesmetting in een Hongaarse fabriek bij.

Na teleurstellende resultaten werd bij Greenyard een transformatieplan aangekondigd. Daarin zijn een aantal onmiddellijke korte- en langetermijnacties opgenomen, zowel op groeps- als divisieniveau. Dat plan zou Greenyard in staat moeten stellen om de verschuiving van haar organisatie naar een verticaal geïntegreerd partnermodel met de retailers te versnellen.

“De extreem droge zomer van dit jaar, de terugroepactie van het begin van de zomer, maar voornamelijk de aanhoudende marktdruk in de markt vragen om belangrijke beslissingen. Na jaren van intensieve groei van Greenyard, is het tijd om onze kracht en schaal te consolideren en te gebruiken om een nog nauwere samenwerking aan te gaan met onze klanten. Helaas betekent dit ook een transformatie van de organisatie. We zijn ervan overtuigd dat deze maatregelen nodig zijn voor een gezondere toekomst voor Greenyard, haar medewerkers, haar klanten, haar leveranciers en ook haar aandeelhouders”, verduidelijkt Hein Deprez, co-ceo van Greenyard.

422 jobs bedreigd

Door het transformatieplan zullen mogelijk 422 banen verdwijnen in verschillende landen waar de groep actief is. De zwaarste impact is voor het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Een cijfer voor België staat er niet in de mededeling van Greenyard, maar volgens verantwoordelijke Investor Relations Dennis Duinslaeger gaat het om een zeer beperkt aantal. “Uit respect voor de sociale partners gaan we daar geen getal op zetten, maar op de 422 is het zeer beperkt”, zegt hij. De onderhandelingen met de vakbonden over het plan worden opgestart.

Afstoten van niet-kernactiviteiten

Een fabriek voor bevroren groenten in Hongarije staat op de lijst om te verkopen of te sluiten, maar ook de conservenafdeling komt in de etalage. Die heeft fabrieken in Bree, Rijkevorsel en het Nederlandse Velden. Verder heeft het bedrijf zakenbank Lazard ingeschakeld om te helpen bij het vinden van extra kapitaal.

Greenyard laat tegelijk ook weten dat COO Carl Peeters na de overdracht van zijn verantwoordelijkheden uiterlijk op 31 mei het bedrijf verlaat.

Marc Zwaaneveld, die sinds kort mee aan het hoofd van het bedrijf staat: “Wij geloven dat Greenyard een mooie toekomst voor zich heeft. Door een strikte uitvoering van het transformatieplan te waarborgen, kunnen we een groot onontgonnen potentieel benutten dat onze efficiëntie en winstgevendheid aanzienlijk zal verbeteren.”