Raf Heylen van BelOrta – boterbonen

Ook eerste boterbonen en snijbonen arriveren bij BelOrta

SINT-KATELIJNE-WAVER – De eerste Belgische boterbonen van 2019 zijn bij BelOrta verkocht. Enkele dagen eerder werden bij de Katelijnse veiling ook de eerste snijbonen van het jaar geveild.

De teler van de eerste serreboterbonen is Paul Hermans. Ze werden aangekocht door Vroegop A.G.F. “Het areaal van de boterbonen is elk jaar in stijgende lijn en momenteel zijn er bij BelOrta 21 boterboontelers. De boterbonen werden vorig jaar voor ongeveer 40% in serre geteeld en 60% in openlucht, in totaal goed voor een aanvoer van 172.000 kilogram bij BelOrta”, zegt Raf Heylen, supervisor verkoop.

De aanvoer loopt van week 11 tot en met week 43 met een piek vanaf juni. De goudgele slanke bonen zijn een perfecte variatie op de welbekende groene boonsoorten.

Snijbonen kondigen lente aan

De eerste serresnijbonen van het seizoen werden aangeleverd door teler De Bossen en gekocht door Lejeune. “In 2018 werd er bij BelOrta ruim 255.000 kilogram snijbonen aangevoerd. Snijbonen kunnen los gekocht worden op de klok, maar ook op bestelling en in kleinverpakking”, aldus Raf Heylen.