Van den Heuvel BelOrta

Eerste aardbeien en Vlaams minister bij BelOrta

SINT-KATELIJNE-WAVER – Bij veiling BelOrta zijn de eerste aardbeien van het seizoen geveild. BelOrta kreeg woensdag ook Vlaams Minister van Landbouw Koen Van den Heuvel, afkomstig uit het Klein-Brabantse Puurs, op bezoek.

De primeuraardbeien zijn van de vroege variëteit Sonata. Ze werden aangevoerd door de Vlaams-Brabantse producent Lieven Colembie en gekocht door Jablo, Ann Derijck en Michel NV. Door productie onder belichting en het zonnige en warme weer in februari start het aardbeiseizoen een paar dagen vroeger dan vorig jaar, toen BelOrta meer dan 10 kilogram aardbeien verkocht.

1,75 miljoen voor innovatieve onderzoekstechnieken

De veiling in Sint-Katelijne-Waver kreeg het bezoek van Vlaams minister van Landbouw Koen Van den Heuvel. Die kwam er kijken welke klimaatvriendelijke maatregelen de sector kan nemen. Zo heeft de veiling in Sint-Katelijne-Waver al zonnepanelen en LED-verlichting en wil het ook windmolens plaatsen.

Vlaams minister Koen Van den Heuvel bezocht woensdag vijf innoverende bedrijven uit de landbouwsector. Hij ging met de sector in dialoog over thema’s zoals klimaat, duurzaamheid en innovatie. Hij startte zijn ronde ’s morgens bij veiling BelOrta, dat al zonnepanelen en LED-verlichting heeft en ook windmolens wil plaatsen.

Tijdens zijn bezoeken kondigde Koen Van den Heuvel aan dat hij 1,75 miljoen vrijmaakt voor VLIF-omkaderingssteun die innovatieve onderzoekstechnieken ondersteunt. “Die steun maakt het voor de praktijkcentra mogelijk om voor actuele problemen en noden in de sector een oplossing te zoeken. Ze hebben tot doel de innovatie in de land- en tuinbouw te stimuleren en een voortrekkersrol te spelen op het vlak van duurzame vernieuwende teelttechnieken en -toepassingen om op die manier de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen”, zegt Koen Van den Heuvel.

Na zijn bezoek aan BelOrta trok Van den Heuvel nog naar bloemenkwekerij Scheers in Kontich, De Hoeve in Pulle en sloot af bij Raf Patat en Hooibeekhoeve in Geel.  Met steun van de overheid investeren deze bedrijven in energieslimme en duurzame maatregelen zoals zonnepanelen, energieschermen en LED-verlichting. Ook de specifieke stimulansen voor jonge landbouwers kregen extra aandacht.