Dear Planet

Mechelse pop-up werkt aan afvalarme maatschappij

MECHELEN – Nog tot eind mei is in de Geitestraat in Mechelen Dear Planet terug te vinden. De pop-up winkel van Amber Jano schenkt veel aandacht aan het milieu door alleen natuurlijke producten en herbruikbare artikelen te verkopen.

“Ik heb altijd een grote liefde gehad voor de natuur en dieren. Maar het is pas de afgelopen jaren dat ik me bewuster werd van de levensstijl die ik had, die zo wordt voorgeschoteld in deze maatschappij”, legt Jano uit. “Ik leerde meer over de schadelijk impact van plastic, huishoudelijke producten, commerciële verzorgingsproducten of de vleesindustrie op onze planeet en besliste daarmee aan de slag te gaan.”

Toen haar mama het pop-up systeem van MEST in Mechelen ter sprake bracht, nam Amber de spontane beslissing om een winkel te openen die focust op natuurlijke, vegan en bio verzorgingsproducten, maar ook op dagdagelijkse, herbruikbare en plasticvrije items. Voor al deze dingen vind je een herbruikbaar en plastic vrij alternatief bij Dear Planet.

Plasticvrij

“Het was voor mij wel even vloeken toen een aantal producten toch nog in plastic verpakt toe kwamen”, bekent Jano. “Ik heb die leveranciers meteen gecontacteerd met de vraag om de verpakking van hun producten plasticvrij te maken. Sommigen gingen hiermee aan de slag en dat is geweldig nieuws. De andere producten waar ik toch op plastic viel, worden niet meer bijbesteld nadat ze uitverkocht zijn. Ik wil echt dat er in de toekomst geen enkel plasticje nog te vinden zal zijn in mijn winkel.”

Van het enthousiasme en de passie bij de klanten die al langs kwamen, wordt Jano helemaal warm. “Ik kom met zoveel boeiende mensen en initiatieven in contact. Mechelen zit vol inspirerende mensen”, vindt ze. “De mensen die mijn winkel bezoeken, maken echt mijn dag.”

Daarom worden nu al nieuwe plannen gemaakt. Jano: “Mijn ambitie is niet om het bij een winkeltje te houden. Ik ga alleszins mijn aanbod aanpassen en sommige items in de toekomst volledig weglaten. Ik zou graag in de toekomst een soort van eco centrum starten. Maar dat zaadje moet nog heel veel groeien. Nu eerst even focussen en genieten van dit avontuur.”