belfius

Gaan Belfius Smart Belgium Awards naar Mechelen, Puurs of Nijlen?

MECHELEN/PUURS/NIJLEN – Tien genomineerden uit de provincie Antwerpen gaan naar de finale van de Belfius Smart Belgium Awards. Daarbij zijn vier projecten uit onze regio: twee uit Mechelen, één uit Puurs en één uit Nijlen.

De Smart Belgium Awards zijn bedoeld voor innovatieve en duurzame projecten ‘die een echt antwoord bieden op de uitdagingen van onze samenleving’,

In de categorie Belfius Smart City Award voor steden met meer dan 30.000 inwoners is Zorgbedrijf Rivierenland  uit Mechelen genomineerd voor het project Virtueel Fietsen. Dit laat bewoners in woonzorgcentra op een televisiescherm virtueel door hun vroegere buurt fietsen. Het fietsen kan zowel individueel als in groep.

In de categorie Belfius Smart City Award voor gemeenten met minder dan 30.000 inwoners werd een nominatie toegekend aan Cultuursite CC Binder als eerste fase van het masterplan De Tuinen van Puurs. CC Binder is een multifunctioneel gebouw waar verschillende activiteiten georganiseerd kunnen worden. Gebruikers kunnen online reserveren en via QR code toegang krijgen tot het gebouw. Het klimaat (verlichting/ verluchting/ verwarming) wordt automatisch aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Bij het concept werd maximaal rekening gehouden met energieverbruik en -recuperatie.

Economische herintegratie

Voor de Belfius Smart Care Award zijn twee projecten uit de regio in de running: de IEP-site in Mechelen en het valdetectiesysteem van Githo Nijlen.

De IEP-site in Mechelen zorgt voor economische herintegratie van jongeren met een detentieverleden. Het project laat de jongeren kennismaken met een gevarieerd aanbod aan werkmogelijkheden door ze in contact te brengen met een vijftal verschillende sectoren (o.a. horeca, allround handymen, circulaire economie, en IT).

Het Gemeentelijk Instituut voor Technisch en Handelsonderwijs (Githo) Nijlen biedt een oplossing voor alleenstaande ouderen die vallen. De val wordt gedetecteerd en de hulpdiensten worden op de hoogte gebracht, maar ook de voordeur wordt geopend en gevaarlijke toestellen (zoals bv. een nog actieve kookplaat of frietketel) worden uitgeschakeld.

De prijzen worden uitgereikt op 24 april.