F. de Merodestraat 41, 2009 04 24, gevels, vg (01)

Koffiehuis en kribbe in voormalig klooster

MECHELEN – Het voormalige klooster Huis Cadix in de Frederik de Merodestraat in Mechelen wordt omgevormd tot een gemengd stedelijk complex. Er komen elf appartementen, een koffiehuis, een kribbe en 20 kamers voor begeleid wonen van personen met een beperking.

Huis Cadix is een achttiende-eeuws gebouwencomplex dat lange tijd dienst deed als klooster. In 2010 werd het verkocht aan het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk, maar het plan om de site in te richten als sociaal centrum kwam nooit van grond.

De huidige private eigenaars gaan het complex herbestemmen tot gemengd stadsproject. Het Mechelse schepencollege leverde daarvoor maandag de omgevingsvergunning af.

De elf woongelegenheden komen in de verschillende vleugels van het voormalige kloostergebouw (nr. 41-43) rondom de binnenplaats. Op de gelijkvloerse verdieping is het koffiehuis gepland, met toegang via het Sint-Janskerkhof. De kinderkribbe wordt ingericht in het voormalig woonhuis (nr 39). Er is plaats voor 18 kindjes. De zorginstelling voor begeleid wonen komt in het woonhuis nr. 37.

Maatschappelijk engagement

“Als stadsbestuur zijn we natuurlijk erg blij met deze ontwikkeling. Voor mensen met een beperking is het een troef dat zij kunnen opgroeien in het hart van de stad met al zijn mogelijkheden. Met hun project tonen de nieuwe eigenaars ook heel duidelijk hun maatschappelijk engagement. Het is een kwalitatieve, toekomstgerichte nabestemming van ons stedelijk erfgoed”, zegt burgemeester Bart Somers.

De eigenaars willen zo snel mogelijk van start gaan met de reconversie van de site. In 2020/2021 moet het geheel klaar zijn. “Met deze gemengde bestemming krijgt Huis Cadix een duurzame doorstart en blijft het trouw aan de sociale dimensie die de zusters hier door de eeuwen hebben opgebouwd”, zegt mede-eigenaar Mia De Wael.