Mechelen-759×500

Toeristische sector doet het goed in Mechelen

MECHELEN – Het toerisme floreert in Mechelen. Dat blijkt uit de resultaten van het kunststedenonderzoek van Toerisme Vlaanderen. Aankomsten en overnachtingen stegen. Visit Mechelen werkt al aan het toerisme van morgen en vraagt input van ondernemers.

In 2017 werden in Mechelen 145.681 aankomsten en 232.463 overnachtingen genoteerd. “Een stijging met respectievelijk 42% en 29% sinds 2011”, zegt schepen van Toerisme Björn Siffer. “Bezoekers zijn gecharmeerd door het historische erfgoed en genieten van het uitstekende horeca-aanbod en de kwaliteit van logies. Deze cijfers geven aan waarop we verder kunnen inzetten om Mechelen nog beter bekend te maken bij ons doelpubliek.”

Met een gemiddeld tevredenheidscijfer van 8,35 (verblijfstoeristen) en 8,39 (dagtoeristen) scoort Mechelen even sterk als de andere kunststeden. “Dit dankt onze nette stad aan een hoog kwalitatief aanbod met sterke prijs-kwaliteit-verhouding”, zegt Björn Siffer.

De ondervraagde toeristen houden van het aanwezige erfgoed, lekker eten en drinken en de aangename vakantiesfeer. In vergelijking met de andere kunststeden springt het (gastronomisch) tafelen in het oog.  Mechelen maakt haar reputatie als gezinsvriendelijke bestemming helemaal waar.

De website, brochures en social media van Visit Mechelen scoren prima als informatiebron voor de bezoekers, zowel vóór als tijdens het bezoek. Logies boeken, gebeurt vooral rechtstreeks bij het hotel, dat eveneens een belangrijke informatieve rol heeft.

Workshops

Visit Mechelen grijpt, ism Toerisme Vlaanderen, de kans om te werken aan het toerisme van morgen in Mechelen. Welke positieve invloed kunnen bezoekers aan een bestemming geven en wat zijn de valkuilen? Om een antwoord te vinden op onder meer deze vragen, worden in het voorjaar enkele workshops georganiseerd met Mechelaars, ondernemers en beleidsmakers. De uitkomst van deze workshops voedt een beleidsnota over het toerisme van morgen, en het nieuwe strategische plan van Toerisme Mechelen (2020-2025).