Cube by MIST

Starter: Cube by MIST bouwt modulair

MECHELEN – Stef Wouters en Mieke Nysen uit Mechelen hebben hun passie voor bijzondere woonvormen gemeen. Nu bundelden ze de krachten voor Cube by MIST, een nieuwe onderneming die modulair wonen als de toekomst ziet.

Dat de Belg geboren is met een baksteen in de maag is intussen bekend. Maar voor Stef Wouters en Mieke Nysen komt die wel in een heel bijzondere vorm. Gefascineerd door de vele mogelijkheden van het bouwen, verdiepten ze zich de voorbije jaren in het modulaire wonen.

“Die interesse voor de sector is er altijd geweest”, zegt Stef Wouters, zelf nog actief als consultant. “In het bijzonder trekken de minder traditionele manieren van bouwen onze aandacht. Daarbij stootten we al snel op één vorm: modulair wonen.”

Alles verwerkt
Het concept is heel eenvoudig: kubussen van 4 meter op 4 meter worden vooraf gebouwd in een productie-atelier. Elke ‘cube’ heeft als basis een stalen frame. Zowel de buitengevel als de wanden binnen bestaan uit panelen. In de muuropbouw zijn isolatie, ventilatie en dampschermen verwerkt. Dat geldt ook voor de PU-gietvloer.

De mogelijkheden zijn enorm groot. “Door gebruik te maken van de cubes kan de bouwheer zijn woning volledig zelf samenstellen. En weer aan te passen als bijvoorbeeld de gezinssituatie verandert. De verschillende opties in buiten- en binnenpanelen en vloer- en plafondbekleding geven er een persoonlijke toets aan”, schetst Wouters.

Extra troef voor het kubusidee: alle tools zijn voorhanden om een BEN-woning te bouwen. En het heeft ook andere voordelen op het vlak van milieu. Wouters: “Het is een droog bouwsysteem. Dat wil zeggen dat het niet moet drogen of uitharden, wat de productietijd significant verkort en bovendien het werfverkeer vermindert. Er is zelfs vervoer over de waterweg mogelijk.”

Modelwoning
De eerste reacties op het plan van Cube by MIST zijn alvast heel positief. “Er zijn al contacten met partners in onder meer de staalbouw, isolatie en dakbekleding. Maar we hebben gemerkt dat potentiële klanten, geheel terecht trouwens, eerst willen kunnen zien wat de mogelijkheden zijn. Daarom denken we eraan om in het tweede kwartaal van 2019 een modelwoning te plaatsen in Mechelen”, zegt Wouters.

“Voorlopig zijn we vooral bezig met het uitwerken van ontwerpen. Daarnaast hebben we er veel moeite ingestoken om ons idee verwoord te krijgen. Modulair wonen kan volgens ons een omwenteling betekenen in de sector. Het is een prijs- en milieubewuste vorm van wonen die perfect inspeelt op de trend om een beperkte oppervlakte in te nemen.”