tipping

HI.BRAIN van The Tipping Point beperkt smartphonegebruik

MECHELEN – The Tipping Point, het Mechelse bedrijf achter neuropsycholoog Katelijn Nijsmans en Tom Nijsmans, waagt zich op de app-markt met HI.BRAIN. Deze app maakt je brein veerkrachtiger en leert je pauzes in te lassen, onder meer door je smartphone minder te gebruiken.

Neuropsycholoog Katelijn Nijsmans ontwikkelde de app die op basis van neurowetenschappelijke inzichten online trainingen biedt om je brein veerkrachtiger te maken. Het is voor het eerst dat wetenschappelijke inzichten op die manier met digitale middelen worden gecombineerd. HI.BRAIN is gelanceerd op 1 december.

Jezelf rust gunnen en pauzes inlassen, is één van de principes waar de app op focust. Dat kan onder andere door minder tijd te spenderen op je smartphone. Daarom daagt de app je uit om je schermtijd bij te houden, notificaties aan te passen en volledig offline te gaan.

De app volgt de ontwikkeling van de digitale detox nauwlettend op en geeft afhankelijk van het tempo van de gebruiker tips om steeds een stapje verder te gaan in de uitdaging. Bovendien krijgen gebruikers een toolbox ter beschikking met boekentips, blogberichten en andere apps die ze kunnen gebruiken om hun gestelde doelen te behalen. Daarnaast kunnen mensen hun tips delen met andere gebruikers.

“Uit neurowetenschappelijk onderzoek blijkt dat je brein regelmatig een pauze gunnen veel meer oplevert dan onafgebroken ingespannen doorwerken”, zegt Katelijn Nijsmans, neuropsycholoog en managing partner bij The Tipping Point.

“Je brein heeft deze momenten van down-time niet alleen nodig om energie bij te tanken. Briljante inzichten die je helpen een complex probleem op te lossen, komen bijna altijd als je algemene breinactiviteit laag is, als je iets doet dat repetitief is of weinig mentale kracht kost. Bijvoorbeeld als je wacht op een koffie, gedachteloos door een tijdschrift bladert of glazig naar buiten tuurt. De app helpt je om daar tijd voor te maken.”