NLN-170620-fietsstraat-copy-2

Nijlen wordt bekroond voor kernversterking

NIJLEN – Gewoonlijk gaat de Vlaamse Planningsprijs naar een centrumstad of een overheidsdienst, maar in 2018 gaat Nijlen, de kleine gemeente uit de Zuiderkempen, met de prijs lopen. De Planningsprijs wordt toegekend aan een inspirerend ruimtelijk of stedenbouwkundig project.

Nijlen kreeg de prijs voor zijn Beeldkwaliteitsplan en Open Ruimte Perspectief. De gemeente met 23.000 inwoners schakelde enkele gerenommeerde bureaus in (Plus Office, BRUT en LAMA Architecten) voor de uitbouw van het Open Ruimte Perspectief. “De sterke samenhang tussen beide plannen zorgde ervoor dat kernversterking en open ruimte als evenwaardige tegenhangers op de gemeentelijke agenda komen”, aldus de jury.

“Het is een bijzonder knap project dat inspiratie kan bieden aan andere kleine (en grote!) gemeenten die willen werken aan kernversterking en het vrijwaren van open ruimte.”

“We houden allemaal van een charmant café, een lokale bakker en een krantenwinkel in de dorpen, maar het zijn vaak de baanwinkels die de klanten zien. Met de opkomst van de webwinkels wordt het nog moeilijker voor vele handelaars om in de dorpen te ondernemen. Daar ligt een belangrijke opgave voor het beleid”, is te lezen op de website nijlenmorgen.be, waar het plan wordt uiteengezet. “Ook ruimtelijk kan je keuzes maken die lokale economie kunnen ondersteunen: een grote trekker zoals een supermarkt of grote winkel kunnen de centrum-handel net aanvullen als ze voldoende dicht bij elkaar liggen in plaats van de andere sites te beconcurreren.”

Er worden een aantal mogelijke ingrepen voorgesteld die het handelscentrum extra troeven kunnen meegeven. “De beleving wordt opgekrikt, de winkelpuien worden coherenter vormgegeven en de linken met lokale productie worden in de verf gezet. In je dorpskern vind je producten van eigen bodem. Al is Nijlen een echte pendelgemeente, de lokale tewerkstelling uitbouwen, is een duurzame strategie.”