faillissementen rechtbank

Weinig Mechelse faillissementen in oktober

MECHELEN – In oktober waren er in het arrondissement Mechelen bijna 30% minder faillissementen dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwste Graydon Barometer Faillissementen. De Mechelse cijfers zijn veel beter dan die van het Vlaams Gewest.

Het aantal faillissementen in België is volgens Graydon in oktober gedaald met 1,2 % ten opzichte van een jaar geleden. Tijdens de eerste tien maanden van 2018 zijn er in totaal 8.825 faillissementsuitspraken, wat gelijk staat met een daling van 2 % tegenover dezelfde periode vorig jaar.

In oktober gingen in totaal 1.232 bedrijven failliet. Eric de Clercq, sales manager bij Graydon: “Vergeleken met oktober vorig jaar is de afname van het aantal faillissementen het grootst in Vlaanderen (-3,3%), gevolgd door Wallonië (-2,9%). Brussel kent ook in oktober een stijging van het aantal faillissementen (+ 5,2%).

Jobs

In de eerste tien maanden van 2018 zijn er 15.711 jobs op de tocht komen te staan als rechtstreeks gevolg van het faillissement van de werkgever. Dat is 12,3 % minder dan in 2017, en het laagste aantal banen in de afgelopen tien jaar. De Clercq: “We moeten terug naar de periode voor de crisis om betere cijfers terug te vinden.”

Mechelen doet het de jongste tijd zeer goed op het vlak van faillissementen. In oktober gingen in het arrondissement 17 ondernemingen failliet, tegen 24 in dezelfde maand vorig jaar. Dat staat gelijk aan een daling met 29,17%.

In de periode van januari tot en met oktober waren er in het arrondissement Mechelen 153 faillissementen, tegenover 214 in 2017. Dat betekent een daling met 28,50%, en daarmee is Mechelen veruit het beste van de drie arrondissementen in de provincie Antwerpen.