Rijmenam Explosief

Rijmenamse kinderen bouwen hun favoriete winkel in klei

RIJMENAM – De leerlingen van basisschool De Knipoog in Rijmenam geven hun gemeente vorm in klei. De actie is een idee van handelsvereniging Rijmenam Explosief, die een duurzaam winkelbeleid promoot.

Een deel van de werkjes zal verwerkt worden in de infrastructuurwerken die momenteel aan de gang zijn in Rijmenam. Een ander deel wordt via een teletijdscapsule ingegraven voor nieuwe werken in de verre toekomst.

Koen Vertommen van handelsvereniging Rijmenam Explosief: “Via onze kinderen willen we weten welke bestaande handelaars de kinderen fijn vinden en welke nieuwe winkels ze willen hebben. Wie weet brengt het startende handelaars, die zich komen vestigen in het vernieuwde Rijmenam, wel op ideeën.”

Sociaal weefsel
Ook voor Myriam Thas, die als creatieve ondernemer in Rijmenam keramiekcursussen geeft, is dit een leuk project. ”Klei is een mooie kunstvorm met heel veel expressieve mogelijkheden, maar ook een belangrijke historische bron in de archeologie. Heel wat vondsten uit een ver verleden zijn in klei opgemaakt. Met deze actie gaan we de andere richting uit en werken we vandaag aan de archeologische vondsten van de toekomst.”

Inge Claes, directrice van basisschool De Knipoog is blij dat ze met de kinderen kan deelnemen: ”Een school is een belangrijk onderdeel van het sociaal weefsel van een gemeente. We zijn een verbindende factor tussen ouders die zowel handelaars als inwoners kunnen zijn. Voor hun kinderen zijn we een plek van reflectie en expressie. Via het kneden van klei combineren we beiden.”