warmstesoep

De warmste soep: van jongeren met autisme, voor scholen en bedrijven

MECHELEN – Joris De Groote van vzw de krone, coördinator van t’ASS in het Mechelse Tivolipark, gaat op 1 oktober van start met De warmste soep. Jongeren met autisme maken soep van groenteoverschotten en verkopen die aan scholen en bedrijven.

t’ASS is een tewerkstellingsproject voor jongeren met autismespectrumstoornis (ASS) in het Tivolipark. Deze jongeren werken mee in het pannenkoekenhuisje en doen zo ervaring op. Coördinator Joris De Groote: “De wintermaanden zijn op komst, en dus ook het soepseizoen. We waren op zoek naar een project waar we onze jongeren voor kunnen mobiliseren, en dat meteen ook duurzaam en sociaal is. Zo kwamen we bij dit soep-idee.”

Voor het soepproject wordt samengewerkt met de vzw VELT. “Die doneert haar groenteoverschot van het samentuinproject in het Tivolipark. Zo belanden deze overschotten niet in de vuilnisbak. Van de groenten van VELT aangevuld met onze eigen overschotten en groenten die we aankopen, maken we samen met onze jongeren in opleiding heerlijke soep.”

Sociale contacten

De soep wordt verkocht aan scholen en bedrijven in het Mechelse. “De jongeren leveren de soep zelf. Dat is meteen een manier om hen ook te trainen in sociale contacten”, zegt initiatiefnemer Joris De Groote. “Bovendien zullen we voor elke liter soep die we verkopen één liter soep schenken aan Mechelse sociale organisaties die werken met mensen in armoede. We denken aan een voedselbank of sociaal restaurant in Mechelen.”

Korte keten, sociaal verantwoord ondernemen en zo weinig mogelijk afval staan bij vzw De Krone hoog op de agenda. “Met onze Warmste soep engageren we onze jongeren, werken we voedseloverschotten weg én steunen we mensen die het moeilijk hebben in Mechelen”, besluit Joris De Groote.

OVAM beloofde al het project te steunen en organiseert een actie voor Music 4 Life. Organisaties en bedrijven die soep willen bestellen, kunnen contact opnemen met t’ ASS.