drukkerij-51

Designcards laat letterpress herleven

MECHELEN – Het Mechelse Designcards, onderdeel van de Buroform group, surft mee op de revival van de artisanale druktechniek letterpress. De techniek is opnieuw razend populair, onder meer bij trouwers, en Designcards is expert terzake.

Designcards staat van 5 tot 7 oktober op de huwelijkshappening For Lovers, en het drukwerk van het Mechelse bedrijf zal daar zeker gesmaakt worden.

“Nostalgie is een belangrijk element bij de revival van letterpress”, zegt Jesse Marynen, manager van Buroform. “Terwijl digitale printers op grote schaal perfecte replica’s van machines maken, verlangen ontwerpers en consumenten naar meer tactiele imperfectie. Offline is de nieuwe luxe. Papier is een blijver, ook in digitale tijden. Een tweet of een e-card zijn zo weggeklikt. Een wenskaartje, een nieuwjaarsbrief, een notitieboekje kun je vastpakken, voelen en ruiken. Het is altijd bruikbaar, zelfs als de batterij van je smartphone leeg is of op een plek zonder bereik.”

Designcards maakt deel uit van Buroform group en is ontstaan vanuit een fascinatie voor artisanaal drukwerk. “Het mooiste aan gelegenheidsdrukwerk is om de achterliggende emoties te kunnen vertalen aan de hand van ambachtelijke druktechnieken. Deze technieken worden sinds de jaren tachtig van vorige eeuw door onze vakdrukkers toegepast op onze oude Heidelberg drukpersen. Deze machines zijn onze rots in de branding en leveren nog steeds topkwaliteit.”

Drukker Jade.

Het is wel niet evident om personeel te vinden dat de finesses van deze oudere technieken nog kent. “Het proces lijkt eenvoudig, maar er is een grote vaardigheid vereist om een consistente, gepolijste look te krijgen, omdat manueel wordt gewerkt. We investeren in jonge medewerkers (onze drukker Jade is pas 27) om hen de kennis van deze oude druktechniek bij te brengen. Een combinatie van de technische kennis van onze ervaren drukkers en de drive van onze nieuwe krachten zorgt voor een innoverende match en een goed afgestemd team.”

Bij letterpress draait het vooral om fingerspitzengefühl, maar er kan ook innovatief worden gewerkt. “De hedendaagse drukkers blijven spelen met letterpress en combineren het zelfs met moderne technologie. Het contrast tussen de moderne papiersoorten en de oude druktechnieken zorgt voor unieke resultaten. Zo kan je bijvoorbeeld met de combinatie van 3D technieken met folie en letterpress een hele nieuwe beleving en dimensie creëren.”