adr

Proefstation voor hernieuwbare energie bij ADR Technics

LIER – Op het dak van ADR Technics in Lier werd in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein een Proefstation voor Hernieuwbare Energie geopend.

ADR Technics ontwikkelde het proefstation, met zonnepanelen die zowel elektriciteit als warm water produceren, in samenwerking met VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).

In het proefstation vind je verschillende soorten zonnepanelen in diverse opstellingen. Via metingen per paneel kan de ideale opstelling voor een maximumrendement worden gezocht.

Er wordt ook onderzoek uitgevoerd naar de opslag van zonne-energie. ADR Technics experimenteert met de opslag van energie in verschillende soorten batterijen. “We testen naast de traditionele modellen ook een milieuvriendelijke zoutwaterbatterij”, aldus zaakvoerder Jan Fabri.

Laadpalen

Ook laadpalen voor elektrische auto ’s en fietsen maken deel uit van het proefstation. “De laadsnelheid van auto’s kan op zijn minst worden verdubbeld door rechtstreekse voeding van zonne-energie in combinatie met netstroom. Dankzij de koppeling van onderzoek en praktijk bouwen we onze expertise uit. Alleen zo kan hernieuwbare energie groeien”, stelt Jan Fabri.

ADR Technics verzamelt en verwerkt de meetdata van het proefstation en VITO biedt ondersteuning bij het analyseren van de data. Het Lierse bedrijf gebruikt de resultaten van deze metingen om het budget van klanten onder controle te houden en het rendement te optimaliseren.

Het proefstation test niet alleen maar voorziet tevens in de energiebehoefte van ADR Technics en ’s nachts zorgt een intelligente batterij voor de buitenverlichting van de hele kmo-zone. “Zo koppelen wij studie en expertise aan de praktijk.”