vrachtvervoer

Willebroek weert vrachtwagens

WILLEBROEK – Willebroek gaat verder met het weren van overbodig vrachtvervoer uit het centrum en de dorpskernen. Met een geautomatiseerd camerasysteem kunnen vrachtwagens die er niet thuishoren, worden herkend en beboet.

De zogenaamde vrachtwagensluizen die hierbij worden gebruikt, zijn geen fysieke sluizen maar een netwerk van ANPR-camera’s dat al het zwaar vervoer registreert. Voertuigen van meer dan 3,5 ton die als doorgaand verkeer worden beschouwd, krijgen een proces-verbaal. Signalisatieborden aan alle invalswegen brengen de chauffeurs op de hoogte van de nieuwe situatie.

De vrachtwagensluizen bevinden zich op strategische plaatsen in de gemeente: aan de Vredesbrug in het centrum van Willebroek, in de Baeckelmansstraat in Tisselt en in Heindonk. Vanaf 1 september zullen vrachtwagens dus niet meer in deze zones mogen passeren en moeten ze routes volgen via wegen die beter uitgerust zijn om zwaar vervoer te verwerken.

“Met de invoering van deze vrachtwagensluizen wil de gemeente Willebroek de overlast door zwaar verkeer inperken. Minder vrachtvervoer in de woonkernen betekent meer verkeersveiligheid en een vermindering van de hoeveelheid fijn stof”, zegt burgemeester Eddy Bevers. “De politie kan haar acties en controles nog beter organiseren en boetes uitdelen aan diegenen die de verkeerssignalisatie blijven negeren.”

Adviesroutes voor bedrijven

“Bedrijven die in Willebroek gevestigd zijn en gebruikmaken van zware transportmiddelen, zullen via de opgestelde adviesroutes en wegbewijzering duidelijker bereikbaar zijn en ontsloten worden”, zegt schepen van Mobiliteit Luc Spiessens. “Enkel wanneer deze aanbevolen routes geen oplossing bieden, kan een kentekennummer voor één bepaalde zone op een whitelist worden opgenomen.”

Vrachtwagens die in een zone van een vrachtwagensluis moeten leveren, worden niet beboet. Ook landbouwvoertuigen zijn toegelaten.