bonheiden

Niet naar Afrika verschepen maar veilig recycleren

BONHEIDEN – Het gemeentebestuur van Bonheiden gaat de oude dienstvoertuigen van de gemeente niet verkopen voor de tweedehandsmarkt, maar brengt ze naar een erkend centrum waar ze ontmanteld en gerecycleerd worden, zoals Metaalhandel Wynants en Zonen in Sint-Katelijne-Waver.

De overschakeling op duurzame mobiliteit voor gemeentelijke verplaatsingen is één van de vele concrete acties om in Bonheiden tegen 2030 een CO2-reductie van 40% te bereiken. De dienstwagens voor personenvervoer zullen binnenkort worden vervangen door elektrische deelwagens, omdat die geen CO2 of andere vervuilende stoffen zoals stikstofoxiden (NOx) uitstoten en dus beter zijn voor het klimaat. Daarnaast worden ook de vrachtwagens van de technische dienst die vervangen moeten worden, ontmanteld i.p.v. verkocht.

Een groot deel van de wagens op de tweedehandsmarkt wordt immers verscheept naar het buitenland waar de wagens nog verder blijven vervuilen.

Lage prijs

Erkende centra recycleren afgedankte voertuigen op een veilige en milieuvriendelijke manier. “Metaalhandel Wynants en Zonen uit Sint-Katelijne-Waver kan bijvoorbeeld voertuigen ontmantelen”, zegt Barbara  Maes, schepen van Duurzaamheid. “Je moet er voor zorgen dat de voertuigen ter plekke geraken, maar de kostprijs van de ontmanteling is laag en in bepaalde gevallen krijg je voor de stukken zelfs nog een vergoeding.”

De gemeente Bonheiden heeft intussen drie vrachtwagens (een met laadklep, een met containersysteem en een lichte vracht met kipbak) vervangen. De nieuwe voertuigen rijden op CNG ipv diesel.

“Aankopen van personenwagens voor dienstverplaatsingen, doen we niet “, zegt de schepen, “want we stappen in een deelsysteem. De gemeente heeft reeds een principieel akkoord met Partago uit Gent om twee elektrische deelwagens in onze gemeente te parkeren. Die kunnen tijdens de diensturen worden gebruikt door personeel van de gemeente en buiten de werkuren door anderen.”