PRUP Ooievaarsnest

Extra groenbuffer rond bedrijventerrein Ooievaarsnest

PUURS – De provincieraad heeft het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Ooievaarsnest definitief vastgesteld. Op het voormalige gipsstort in Puurs komt er naast de windmolens ook een nieuw bedrijventerrein. Daarvoor wordt op vraag van de omwonenden een extra groenbuffer voorzien.

Het Ooievaarsnest in Puurs is gelegen tussen de autosnelweg A12, ter hoogte van Inkart, en een wachtbekken voor mogelijke wateroverlast uit de Ziel- en Appeldonkbeek. Het gebied, waar ook de Klein-Brabantse Shooting Club en een voormalig gipsstort met daarop windmolens gelegen zijn, wordt een zone voor recreatie en bedrijvigheid.

“De karting en de kleiduifschietstand in open lucht, één van de twee laatsten in Vlaanderen, kunnen dus hun activiteiten verder zetten”, legt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening, uit. “We verplichten de schietclub wel om de geluidshinder voor de omgeving te verminderen. Ze moeten de schietrichting draaien en milderende maatregelen uitvoeren.”

Op het gipsstort wordt een bedrijventerrein mogelijk. “Om ook die hinder voor de omwonenden te beperken, moeten zij een brede groene bufferstrook aanleggen en het verkeer via de A12 en niet door de woonkernen leiden. Het wachtbekken, tenslotte, blijft open ruimte.”

Aanpassing op vraag van burgers

Bij de opmaak van het PRUP konden burgers hun mening geven. “Op advies van de Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening werden de suggesties van burgers meegenomen in deze definitieve versie. Zo moet de schietclub extra maatregelen treffen om de hinder van knalgeluiden te beperken en voorzien we op het bedrijventerrein bomen en struiken aan de straatkant.”

De Vlaamse overheid buigt zich nu over het definitieve PRUP. Indien er geen verdere opmerkingen zijn, gaan de stedenbouwkundige voorschriften veertien dagen na de publicatie in het Belgisch Staatsblad in. Dat is vermoedelijk september 2018.