partage

De Partage zweert bij foodsharing

MECHELEN – Na Wine Not, ’t Creperietje en nICE! is restaurant De Partage van Wouter Joossens de vierde invulling van het pop-up project The Box op de Mechelse Korenmarkt.

“Op 1 juni is het mijn beurt. Dan krijg ik de sleutel van The Box”, zegt Wouter Joossens. “De pop-up die met de hulp van vzw Mest startende Mechelse ondernemers een duwtje in de rug geeft, wordt omgetoverd tot een heus restaurant waar het delen van (h)eerlijke, verse en lokale gerechtjes en van fijne momenten centraal staat. De officiële opening is gepland voor 7 juni en De Partage blijft open tot en met 26 augustus.”

Voor Wouter was kok worden een kinderdroom. Hij werkte eerst 17 jaar in de informaticasector en begon dan te werken aan de realisatie van zijn droom. Hij behaalde het koksdiploma aan het Antwerpse PIVA en deed ervaring op bij Condacum in Kontich (Gault Millau 12/20). Vandaag is hij 41 jaar, en zijn kinderdroom gaat eindelijk in vervulling.

“Met De Partage wil ik mensen uitdagen om echt te delen”, legt hij uit. “Het eten komt op grote schotels op tafel. Dat deel je dus alvast. Maar tijdens de maaltijd is er nog zoveel meer om te delen: verhalen en fijne momenten, tijd en ruimte. Ik nodig mensen uit om dat bewuster te doen.”

Sociaal engagement

In de pop-up serveert hij klassieke gerechten met een frisse, schijnbaar nonchalante twist. Alle gerechten worden bereid met verse ingrediënten die Wouter zo veel mogelijk zelf selecteert bij lokale producenten.

De Partage is ook een stuk sociaal engagement. Voor zijn pop-up restaurant ging Wouter in gesprek met het Sociaal Huis in Mechelen. Samen zorgden ze ervoor dat enkele mensen die zwakker staan in de maatschappij bij De Partage werkervaring kunnen opdoen. Alvast een van de keukenmedewerkers zal tijdens het project een opleiding krijgen.