MECHELEN – De Thomas More-hogeschool start in september 2018 met de nieuwe professionele bachelor in de Toegepaste Architectuur. Die zal volgend academiejaar in Mechelen worden georganiseerd. De Vlaamse regering zette daarvoor het licht op groen.
De alleswetende architect bestaat niet meer. Vandaag worden projecten gerealiseerd met de steun van een dynamisch team van specialisten en met veel technologie. Elke specialist focust daarbij op zijn deel waardoor een duidelijk overzicht vaak ver weg is. “Iemand moet erover waken dat de architecturale meerwaarde van een gebouw niet verloren gaat. Net dat wordt de opdracht van de bachelor in de Toegepaste Architectuur”, zegt architect en opleidingsmanager Bart Milon.
De bachelor in de Toegepaste Architectuur wordt betrokken bij alle fasen van het bouwproces. Hij moet de perfecte schakel vormen tussen bouwheren, architecten en aannemers, en een bewaker zijn van architecturale kwaliteiten in projecten.
Praktijkgericht
“Onze studenten moeten weten hoe ruwbouw, interieur en meubelmaatwerk constructief in elkaar zitten en wat de eigenschappen van de belangrijkste bouwmaterialen zijn. Ook recente computermodellen en tekenprogramma’s komen er aan te pas. Virtueel bouwen verhoogt de efficiëntie en duurzaamheid van de bouw en detecteert technische problemen nog lang voor de eerste graafmachine ter plaatse is”, legt Bart Milon uit. “De sector heeft deze hoogopgeleide technische profielen met veel praktijkervaring heel erg nodig.”
Meer dan 80 procent van de docenten is aan de slag als interieurarchitect, architect, vormgever, illustrator, kunstenaar, meubelontwerper of productontwikkelaar. Zij kunnen hun ervaring zo op een professionele manier overbrengen.
De opleiding zal een plaats op Campus Lucas Faydherbe aan de Zandpoortvest in Mechelen krijgen. Daar worden nu al interieurvormgevers en meubelontwerpers opgeleid.