Marc en Lutgart van BroodNodig in Hofstade vieren zondag hun allereerste oogstfeest met een wereldrecordpoging: met de meeste nationaliteiten rond één tafel. De bakkerij bakt brood van eigen graan, gezaaid in Kapelle-op-den-Bos, gemalen in Ramsdonk en gebakken in Hofstade.
“We hebben de principes van Het Traagste Brood doorgetrokken naar alle aspecten van het ambachtelijk creëren van brood van eigen graan”, zegt broodista Lutgart Lyen van BroodNodig. “De traag groeiende tarwe is voor de winter op ons veld in Kapelle-op-den-Bos gezaaid en pas in juli geoogst. De oogst wordt een steenworp verder in de Molens van Ramsdonk door molenaar Jef langzaam gemalen. Pas na vijf rustmomenten in de deegbereiding bakt Marc Van Eeckhout dit brood met zijn ongeëvenaarde smaak.”
Het eerste oogstfeest gaat gepaard met een wereldrecordpoging die zondag 24 september zal plaatsvinden in het Sint-Romboutscollege op de Veemarkt in Mechelen.”Momenteel staat het wereldrecord op naam van Abu Dhabi, waar in april van dit jaar 101 nationaliteiten werden verzameld rond een ontbijttafel en dit willen we samen met Mechelen en de hele wereld verbreken om zo de titel van Guinness World Record in Mechelen te verdienen.”
De teller staat momenteel op 68 nationaliteiten, dus er zijn nog deelnemers uit alle hoeken van de wereld nodig. Op de website www.feestvanhetbrood.be kan je op de wereldkaart zien van welke landen er nog geen vertegenwoordigers zijn.
Steun
De aanwezigen kunnen genieten van gratis lokaal geteeld akkerbrood van bakkerij BroodNodig. Verschillende Mechelse handelaars hebben zich mee achter dit project geschaard en bieden via hun kraampje of foodtruck hun eigen specialiteiten aan: biologische honing van Pro-Polis, taarten van Palatito, choco(lade) van Chocolateo, humus van Zahia, koffie van Délicaf, vers geperst appelsiensap uit de fruitmobiel van de Stokke, verse soep van Soeper, zuiderse olijfolie van Muro Farm, cava’s en cocktails van Expression of een ter plaatse getapte Maneblusser uit de blusbus van Het Anker.
Vrijwilligers, de stad Mechelen en heel wat bedrijven uit de regio bieden financiële en logistieke ondersteuning.
De opbrengst van dit Feest van het Brood gaat naar vzw Welcome in Mechelen, die asielzoekers, (erkende) vluchtelingen en nieuwkomers op een warme en menswaardige manier ondersteunt in hun nieuwe stad.